Su Sıcaklığı ve Kahve: Mükemmel Demleme İçin İpuçları

Su Sıcaklığı ve Kahve: Mükemmel Demleme İçin İpuçları

Kahve fincanınızın %94-98'inin sudan oluştuğunu biliyor muydunuz? Elbette bu kahve içeriğinin %98'inin sudan oluştuğu anlamına gelmiyor. Kahve çekirdeğinin tipi ve kavurma profili, kahvenizin lezzetine ne kadar etki ediyorsa su sıcaklığı da kahvenizin lezzetine bir o kadar etki etmektedir. Su sıcaklığındaki değişiklikler kahvenin acı, tatlı veya ekşi yoğunluklarına doğrudan etki etmektedir.  

Maalesef su sıcaklığının önemine birçok kişi o kadar da dikkat etmiyor. Su sıcaklığını kontrol etmek, her barista veya kahve tutkunu için kilit bir noktadır. Bu yazımızda kahve demlemede su sıcaklığının önemine değineceğiz. Mükemmel kahveye erişmek için sizin için sıraladığımız ipuçları için okumaya devam edin. 

Su sıcaklığının kahve tadına etkisi

Su sıcaklığının, demlenen bir karışımın farklı bileşenlerinin çıkartılma hızı üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Kahve demlerken ideal su sıcaklığı 92-96°C aralığında olmalıdır.

Demleme sırasında birçok karmaşık kimyasal reaksiyon meydana gelir. Su, klorojenik, asetik ve malik asitleri; kafeini, yağları ve daha fazlasını ortaya çıkarır. Bu reaksiyonlar farklı zamanlarda gerçekleşir. Örneğin kafein, demlemenin erken aşamalarında ortaya çıkar. Meyvemsi asitler de başlangıçta ortaya çıkar ve ardından tatlılık gelir; en son acı tat ortaya çıkar.

Peki tüm bu olayların su sıcaklığıyla nasıl bir ilgisi var? Su ne kadar sıcak olursa, bu bileşenleri çıkartma hızı o kadar hızlı olur. Her bir detay kahvenin tadını farklı etkilediğinden, demleme sürecini dikkatli bir şekilde kontrol etmek gerekir.

Yüksek sıcaklıklarda bu işlemi kontrol etmek çok daha zordur. Bu yüzden istenmeyen bir tat elde ederiz ve kahvenin tadı istediğimiz gibi olmaz. Olması gerekenden fazla sıcak suyla demlenilen kahve yanar ve acı tat daha yoğun bir şekilde ortaya çıkar.

Düşük sıcaklıklarda aroma daha iyi ortaya çıkar. Bunu cold brew içmeyi seven kişiler çok daha iyi fark edebilir. Olması gerektiğinden düşük sıcaklıkta demlenen kahvelerde asidite düşük olur. Özetle suyun farklı sıcaklıklarında, farklı lezzet bileşenleri ortaya çıkar ve bu kahvenin tadına doğrudan etki eder.

Demleme süresi veya öğütme boyutu tarafından telafi edilmeyen düşük sıcaklıklar olması gerekenden daha ekşi kahvelere neden olacaktır. Bu durumda kahveye denge katan tatlılık ve acılık olmaz. Su sıcaklığına dikkat etmek, daha iyi ve daha lezzetli kahve demlemeniz için en temel unsurlardan biridir. Kahveyi sadece doğru sıcaklıkta demlemek önemli değil, aynı zamanda bunu tutarlılık ve hassasiyetle yapmak da önemlidir.

Demleme ekipmanlarının kahve lezzetine etkisi

Su sıcaklığı değişikliği her zaman bir risktir. Bu riski ortadan kaldırmak su sıcaklığını kontrol etmek dışında mümkün değil. Bu sorunu yaşamamak için tek yapmanız gereken suyun sıcaklığını kontrol etmek!

Kötü yalıtıma sahip kazanlar ve düşük kaliteli ısıtma kahve demleme ekipmanları, demlemede tutarsız sonuçlar almanıza sebep olabilir.

Kahve ve hatta çay demlerken sıcaklıkta tutarlılık sağlayan ekipmanlar kullanmak gerekir. İyi kaliteli demleme ekipmanları, temelde bu sorunu çözecektir. Espressoda tüm yük makinedeyken manuel demlemelerde durum biraz daha farklı. 

İyi bir espresso makinesi sıcaklığı çok iyi kontrol eder ve doğru sıcaklıkta gelen su doğrudan kahve ile temas eder. Ancak bazı pour over demleme yöntemlerinde suyu bir kettle yardımıyla eklemeniz gerekebilir ve bu sıcaklığı düşürebilir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken önemli iki nokta var. 

Birincisi sıcaklık ayarlı otomatik kettle modelleri tercih edebilirsiniz. İkinci durumda kullanacağınız ekipmanlar suyun sıcaklığını ölçemeyeceği için burada iş başa düşüyor. Su kaynadıktan sonra suyun normal ısıya dönmesi için beklenilmesi gereken bir süre var. Çok soğuk olmayan ortamlarda yani ideal oda sıcaklığında yaklaşık 90-120 saniye beklerseniz, su sıcaklığı kahveyi demlemeniz için gerekli olan ideal sıcaklığa gelecektir. Bu biraz ilkel bir tarif fakat birkaç demleme sonra mükemmeli yakalayacağınıza eminiz! Eğer bir kahve dükkanınız varsa bu yönteme başvurmayacağınızdan şüphemiz yok :)

İyi çekirdekler iyi bir demlenmeyi hak eder! Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere. ✌🏼👋🏼

Bloga dön