Kahvede ne kadar kafein var?

Kahvede ne kadar kafein var?

Düzenli olarak kahve tüketen ve günlük kafein tüketiminizi takip eden biriyseniz kahvede ne kadar kafein bulunduğuyla ilgili birçok araştırma yapmışsınızdır. Çeşitliliğe baktığımızda bunun basit bit cevabı olmadığını görüyoruz. Kahve çekirdeğinin türü, demleme yöntemi ve kavurma şekli, bir fincan kahvede bulunan kafein oranını doğrudan etkiler.

Bu yazıda en sevdiğiniz kahvede ne kadar kafein bulunduğunu ve günlük kafein tüketimini daha kolay takip edebileceğiniz bilgilere yer vereceğiz. Tüm kahve çeşitlerini ayrı başlıklarda inceleyip kahvede ne kadar kafein var sorunuzun cevabını en net şekilde vermeye çalışacağız. 

Bir fincan kahvede ne kadar kafein var?

Kafein dünyanın en popüler uyarıcılarından biridir. Yavaş sabahlarda güne hızlı bir başlangıç yapmak ya da yorgun hissedilen öğleden sonra vakitlerinde "ara gaz" etkisine ihtiyaç duyduğumuzda kafein imdadımıza yetişir. Bunun sebebi, kafein molekülü beyindeki adenosin reseptörlerine bağlanarak uykululuk hissini önler.

En fazla kafein oranına sahip olan kahve birçok kişinin bildiği gibi espressodur. Kahve içeceklerinizi nasıl hazırladığınız, demlediğiniz kafein içeriğinde büyük rol oynar. Kafein tüketiminizi titizlikle ölçüyorsanız, kahve tüketim alışkanlığınızı korumanız için hangi demleme yönteminin ne miktarda kafein sunduğunu söyleyen aşağıdaki tabloya bir göz atın. 

TİP SERVİS BOYUTU SERVİS BAŞINA KAFEİN OZ BAŞINA KAFEİN
Hazır kahve 240 ml. 30 – 90mg 3,75 – 11,25 mg
Kafeinsiz kahve (demlenmiş) 240 ml. 3 – 4 mg 0,38 – 0,5 mg
Normal siyah kahve 240 ml. 70 – 140mg 8,75 mg – 17,5 mg
Soğuk demlenmiş kahve 480 ml. 200 mg 12,5 mg 
Espresso 30 ml. 60 – 80mg 60 – 80mg

Yoğun Kahvulmuş Kahve 

Yoğun kavrulmuş kahveyi en kolay anlatmanın yolu, popüler kahve zincirlerinde satılan alışkın olduğumuz sert kahve olarak tanımlamak olabilir. Peki yoğun kavrulmuş bir fincan kahvede ne kadar kafein olduğunu biliyor muydunuz? 

Bir bardak kahveyi 240ml. olarak düşündüğümüzde bu kahve yaklaşık olarak 70-140 mg. oranında kahve içerir. Daha önce de söylediğimiz gibi bir fincan kahvedeki kafein miktarı, kullanılan demleme yöntemine ve çekirdek türüne göre değişiklik gösterebilir. Robusta çekirdekleri Arabica çekirdeklerinden neredeyse iki kat daha fazla kafein içerir. 

Espresso

Bir shot espresso, espresso içeceğinin türüne ve kullanılan kahve miktarına bağlı olarak genellikle porsiyon başına 30 mg ile 65 mg arasında kafein içerir. Tek bir shot espresso tipik olarak yaklaşık 63 mg kafein içerirken, double shot espresso genellikle yaklaşık 125 mg kafein içerir.

Eğer espressoyu seviyorsanız, bu bilgilere dayanarak kafein alımınızı daha doğru şekilde ölçebilirsiniz. Espresso genellikle daha kontrollü bir kafein konsantrasyonuna sahiptir, çünkü porsiyon boyutu bir veya iki ons (60 ml.) olarak standartlaştırılmıştır. 

Espresso Bazlı İçecekler

Espresso bazlı içecekler geniş bir kategoridir, dolayısıyla kafein içeriği büyük ölçüde değişebilir. Cappuccino ve latte gibi içecekler tek veya çift shot espresso içerir, dolayısıyla kafein içerikleri 60 ila 130 mg arasındadır.

"Çay ve çikolata gibi ilave kafein içeren bileşenler içeren içeceklerde kafein içeriği önemli ölçüde artabilir."

Siyah çay ve espresso içeren grande Starbucks Dirty Chai Latte'de 170 mg kafein bulunur. Aynı şekilde Caffe Mocha'da çikolata ilavesi sayesinde 175 mg kafein bulunur.

Kafeinsiz Kahve

Çoğu insanın düşündüğünün aksine, kafeinsiz kahve hala az miktarda kafein içerir. En popüler yöntem olan İsviçre Suyu yöntemi, kafeinin %99'a kadarını giderebilir.

8 onsluk (240 ml.) bir fincan demlenmiş kafeinsiz kahve, 3 ila 4 mg kafein veya ons başına 0,38 ila 0,5 mg kafein içerir.

Granül Kahve

Granül kahve, dondurularak veya püskürtülerek kurutulan kahveden yapılır. Bu tip kahveler, hazır hazırlanması nedeniyle tipik olarak taze demlenmiş kahveden daha az kafein içerir. 8 oz'luk bir fincan yaklaşık 62 mg kafein içerirken bir fincan hazır kahve genellikle 30 ila 90 mg kafein içerir. Bu da onu normal kahveden çok daha az etkili bir içecek yapar.

Soğuk Demleme

Kahve tüketmeyi seven kişilerin yaz günlerinde en sevdiği içeceklerden biri! Bu tür kahve içeceği, porsiyon başına 182 ila 280 miligram arasında değişen daha yüksek düzeyde kafein içerir . Ortalama porsiyon büyüklüğü 280 miligrama kadar kafein içeren normal kahveden daha yüksek düzeyde kafein içerir. Soğuk demleme, kahvenin en çok kafein oranına sahip olduğu demlemelerden biridir. Bu sebepler spor yapan kişiler tarafından sıkça tercih edilir.

Kafein endişelenecek bir şey mi?

Kahvedeki kafein miktarı bazı kişilerin takip etmesi gereken bir detay olabilir çünkü aşırı tüketimden kaynaklı yaşanacak sorunlar, kahve içerken aldığınız keyif kadar sizi mutlu etmeyebilir. Aşırı kafein tüketiminin genel sağlığınıza etki edeceğini unutmayın. 

Sağlıklı bir insan her gün 400 veya 600 mg'a kadar güvenle kafein alabilir. Ancak bazı araştırmalar günde 600 mg'dan fazla kafein alımının kaygı, uyku bozuklukları, kalp çarpıntısı, baş ağrısı , yorgunluk ve huzursuzluk gibi hoş olmayan etkilerle bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor.

Neyse ki tek bir fincan kahveyle 600 mg kafeini aşmayacaksınız! Ancak günde 6 fincandan fazla demlenmiş kahve içmeyi seviyorsanız, çok fazla kafein alabilir ve birçok olumsuz yan etkiyle karşılaşabilirsiniz. Ayrıca kafeinin sisteminizde 10 saate kadar kalabileceğini de unutmamakta fayda var.

Başka kafeinli içeceklerin de olduğunu unutmayın; Monster Energy gibi enerji içecekleri bile kafein içerir. Soda da bile kafein var. Gerçekçi olmak gerekirse, eğer su içmiyorsanız altı fincan herhangi bir şey için bile zaten çok fazla :) Bu yüzden ne yapıyoruz? Aşırıya kaçmıyoruz. Lezzetli kahveler eşliğinde hazırladığımız bir başka blog yazısında tekrar görüşmek üzere. Sevgiyle 🌻☕️ 

Bloga dön