İyi Bir Barista Olmanın Anahtarı: Sahip olunması gereken 5 beceri

İyi Bir Barista Olmanın Anahtarı: Sahip olunması gereken 5 beceri

Kahvenin mistik dünyasına adım atıp barista olmaya karar verdiniz mi? Bu heyecan verici yolculukta sizi tebrik ederiz 🎉 Barista olmak, kahveyle ilgilenen herkesin hayalini süsleyen bir meslek ve aynı zamanda bir tutkudur. Bu yazıda, barista olma yolunda ihtiyacınız olan temel barista becerileri konusuna giriş yapacak ve bu güzel dünyada nelerin sizi beklediğini keşfetmenizi sağlayacağız.

Kahve sanatının büyülü dünyasına adım atmadan önce, kahvenin size olan çekiciliğini ve sıcaklığını hissetmenizi dileriz çünkü hangi işi seviyorsak o işi çok daha iyi yaparız. Bir barista olarak her gün farklı kahve türlerini ve lezzetlerini keşfedeceğinizi aklınızdan çıkarmayın. Kişisel hedeflerimizi bir kenara bırakarak düşündüğümüzde müşterilerinize en iyi kahve deneyimini sunmak ve onların yüzünde bir tebessüm yaratmak için çalıştığınızı unutmayın ve yolunuzu bu doğrultuda çizerek netleştirmeye özen gösterin.

Bu yazı, barista adaylarının merak ettikleri ve yeni baristaların kendilerini geliştirmesi ve hedeflerini netleştirmesi için hazırlanmış bir rehberdir. Sahip olmanız gereken temel 6 barista becerisine bir giriş yaparak, barista olma yolculuğunuzda sizi aydınlatacak adımlar atacağız. 

Sahip olunması gereken 5 barista becerisi

Barista olmanın kapılarını araladığınızda, sizi bekleyen bir dizi beceriyle karşılaşacaksınız. Bir kahve ustası olmak için ihtiyacınız olan temel 6 beceri, sizi bu tutkulu yolculuğunuzda yönlendirecek.

Barista becerileri, barista olabilmek için sahip olmanız gereken bir dizi beceri olarak bilinir. Belirli özelliklere ve becerilere sahip olmak önemlidir! Barista becerileri çok yararlıdır ve bazıları arasında iletişim, iyi müşteri hizmeti, iyi bir tutum, ayrıntılara çok dikkat etmek ve çok daha fazlası yer alır.

Kullandığınız espresso makinesi ile yaptığınız demlemelerin dışında bu makinesinin nasıl temizlendiğini bilmek, makine hakkında çok daha fazla bilgiye sahip olacağınız anlamına gelir. Bilgi sahibi oldukça hakimiyetiniz artar, hakimiyetiniz arttıkça sektördeki değerini de aynı şekilde yükselecektir. 

Şimdi kahve dolu bu macerada sizi hangi becerilerin beklediğini birlikte keşfedelim!

1- Kahve çekirdeklerini tanıyın

Kahve dünyasının kalbinde yer alan çekirdekler, kahvenin temel taşıdır. Her bir kahve türü ve çeşidi, benzersiz aromalara, tat profillerine ve karakterlere sahiptir. Kahve çekirdeklerini tanımak, kahvenin kökenlerini, yetiştiği coğrafyayı, toprak özelliklerini ve kavurma sürecini anlamak anlamına gelir.

Aynı çekirdeklerin farklı kavurma seviyelerinde nasıl farklı tatlar ürettiğini keşfetmek, barista olmanın temel adımlarından biridir. Kahve çekirdeklerinin dış görünüşünden kokusuna, kavrulmuş çekirdeklerin rengine kadar pek çok detay, kahve deneyimini etkileyen önemli unsurlardır. Kahve çekirdeklerini tanımak, size müşterilere özel kahve önerileri sunma yeteneği ve kahve tadımlarında ustalaşma fırsatı verir. 

2- Müşteri ile iletişiminizi geliştirin

Bir barista olarak, gün boyu birkaç farklı müşteriyle doğrudan ilgileneceksiniz. Bu konuda altın kural şüphesiz iletişim kabiliyeti. Özellikle samimi yaklaşımınızla birlikte gelen iyi seviye bir iletişim kabiliyetine sahipseniz, sahip olmanız gereken niteliklerin temeli sağlam demektir. Müşterilerle etkileşim kurarken, birkaç niteliğe sahip olmanız gerekir. 

İlgi ve alakayı hissettirebilme, siparişleri hatırlama ve farklı soru seviyelerini yanıtlama, en az art sanatı kadar bir baristanın en temel becerileri arasında yer alır.

Ayrıca, iyi bir müşteri hizmetinin ihtiyaç duyduğu aşağıdaki becerilerle birlikte güçlü iletişim becerilerine de ihtiyacınız olacak. Unutmamak gerekir ki tüm müşteriler ve iş arkadaşlarınız size nazik davranmayacaktır. Bazen aşırı kafeinli müşteriler size aksi gelen davranışlar sergileyebilir. Bu her durum için geçerli olmasa da sakin kalmanın sizin sorumluluğunuz olduğunu ve davranışlarınızın sorumluluklarını almanız gerektiğini unutmadan hareket etmenizi tavsiye ederiz

Ortamda bir şeyler ters gittiğinde, problem çözme becerilerinizi ortaya çıkarmanız gerekir ve bunun temeli iletişim becerisinden geçer. Bu, özellikle gerilimin kolayca yükselebildiği ve yüksek temponun hakim olduğu mağazalarda önemlidir.

3- Küçük ayrıntılara dikkat edin

Kahve dükkanlarını ziyaret eden birçok müşterinin çok özel içecek istekleri vardır. Bilgili gibi görünmeye çalışan, bir şekilde yanındaki kişiye veya kendine kanıtlama çabasında olan müşterilere karşı hislerinizi çok iyi biliyoruz :) Bir önceki madde tam olarak bu konuyla ilgili! Barista olarak tüm malzemeleri doğru kullanmak ve müşterinin istediği içeceği sıfırdan yapmak sadece sizin elinizde. Karşınızdaki kişinin isteklerini net bir şekilde anlamalı ve net bir çözüm sunmalısınız. 

Bu küçük ayrıntılar temizlik konusunda da çok önemlidir. Konu temizlik olduğunda fazladan dikkat etmeniz gerekecek. Aynı zamanda demleme ölçüleri konusunda dikkatli, detaylara odaklanan, konsantre bir performansınız olmalı.

Aşağıda bir baristanın ustalaşması gereken ve küçük ayrıntıların bir sorun haline dönüşmemesi için gerekli olan maddeleri sizin için listeledik. Bu noktalarda gözünüzden kaçacak ufak sorunlar, gün sonunda sizi rahatsız edecek sorunlara dönüşebilir.

  • Dikkatli
  • Konsantrasyon
  • Temel matematik 
  • Ölçümleri ölçme ve dönüştürme
  • Kasa, nakit işleyişi, POS (Satış Noktası Sistemleri) 

3- Sorumluluk ve güvenilirlik

Zamanlama konusunda ne kadar iyi olduğunuz, barista endüstrisinde başarılı veya başarısız olmanızı sağlayabilir. Örneğin patronunuz, yöneticileriniz ve iş arkadaşlarınız zamanında gelmeniz konusunda size güvenebilirlerse, size güvenebileceklerini bileceklerdir. Bu, özellikle bu alanda sıklıkla meydana gelen belirsiz vardiya geçişlerinde, sizi işvereniniz için iyi bir varlık yapar. Eğer bu meslekte çok daha ileti gitmek istiyorsanız, bundan daha fazlasına dikkat etmeli ve sektörel anlamda kendinizi nasıl daha ileriye taşıyacağınız konusunda düşünmeniz gerektiğin unutmayın.

Sahip olduğunuz beceriler insanlar tarafından fark edilmeye başladığında faydasını görmeye başlayabilirsiniz. İşe başlamadan önceki görüşme yaptığınız kişiler, nasıl bir iş yapma biçimine sahip olduğunu görmeden önce ilk olarak sorumluluk alıp alamayacağınızı bilmek isteyeceklerdir. 

Sorumluluk ve güvenilirlik denildiğinde, barista becerilerini düşünürken şu anahtar kelimeleri de göz önünde bulundurabilirsiniz:

  • Zamanındalık
  • Dakiklik
  • Profesyonellik
  • Güvenilirlik
  • Talimatları doğru bir şekilde takip etmek
  • Güvenilir

4- Birden fazla işi aynı anda yapabilme/düşünebilme becerisi

İster satış noktası sistemlerini, ister nakit yönetimini içeriyor olsun, bir baristanın her konuda beceriye ihtiyacı vardır! Bazı baristaların, hem kasayı hem de espresso kahve makinesini aynı gün içinde ve çoğu zaman, aynı beş dakika içinde ilgilenmesi gerekiyor. Bu yoğun hacimli kahve dükkanlarında pek mümkün olmasa da butik kahve dükkanlarında karşılaştığımız bir durum.

Bir işi aynı anda yapabilme becerisi bir baristanın sahip olması gereken en önemli becerilerden biridir. Biliyoruz ki bazı durumlarda birkaç içecek hazırlamanın ve kasaya gitmenin yanı sıra ilgili/meraklı müşterilerin sorularına da cevap vermeniz gerekir. Tüm bu yoğunluğu başarılı bir şekilde aşabilmek, soğukkanlı ve sakin olarak mümkün olacaktır. 

Kahve servisi konusunda uzman olan biri, yüksek bir kahve standardını korurken dışarıdan bir ahtapot gibi gözüküyor olabilir. Bunun temeli ileri seviyede bilgi ve olmazsa olmazımız olan özgüvendir. Bunu başardıysanız veya sektöre hiç başlamamış biri olarak başarabileceğinizi düşünüyorsanız, diğer kişilere göre işinizin çok daha kolay olduğunu söyleyebiliriz.

5- Temizlik ve hijyen

Son madde belki de tüm bu saydıklarımızın içinde en önemli maddelerden biridir. Makinelerin ve iş istasyonlarının nasıl temizleneceğini tam olarak bilmek, en az kahve yapmak veya başarıllı bir şekilde servis yapmak kadar önemlidir.

Tüm demleme ekipmanlarının sterilize edildiğini ve kullanıma hazır olduğunu iki kez kontrol etmeniz, ihmalkarlıktan doğacak güven kayıplarını da önleyecektir. İş hayatında birçok meslek grubunda olduğu gibi kişisel hijyeninizi korumak, kıyafetlerinizin düzgün görünmesini ve bakımlı gözükmek sağlamak için çok önemlidir. Kahve dükkanınızın ne kadar şık gözüktüğü ile bir baristanın imajı hakkında o kadar da büyük bir uçurum bulunmamaktadır. 

Sonuç 

Bir barista olarak, kahve dükkanınızın yüzü olacaksınız, bu nedenle çok çeşitli farklı becerilere sahip olmak ve bunları tam olarak ne zaman uygulayacağınızı bilmek, bu eşsiz ve eğlenceli çalışma ortamında gelişmenizi/geliştirmenizi sağlayacaktır. 

Diğer meslektaşlarınıza kıyasla benzersiz becerilere sahip olmak, müşteriler üzerinde bir izlenim bırakarak sağlıklı bir iş akışı yaratacaktır.

 

Bloga dön