Espresso makinesi temizliği ve bakımı nasıl yapılır?

Espresso makinesi temizliği ve bakımı nasıl yapılır?

Eğer espresso makineniz kirli veya tamir edilmeye ihtiyaç duyuyorsa müşterilerinize iyi bir kahve servis edemezsiniz. Bir kahve dükkanına sahibiyseniz, ekipmanlarınızı temizlemek ve bakımını yapmak en üst önceliklerinizden biri olmalıdır. Her gün yüzlerce kahve hazırlayacağınız için tüm bakımlar eksiksiz bir şekilde yapılıyor olmalı. Bu yazımızda espresso makinesi temizliği ve bakımı hakkında merak edilenlerden bahsedeceğiz.

Espresso makinelerinin kullanım ömrü, modele bağlı olarak, iyi bakıldığı sürece 8-10 yıl kadardır. Barista Marketi olarak makinenizin ömrünü uzatmak için uzmanlardan gelen bu ipuçlarını sizinle paylaşıyoruz. Hazırsanız başlayalım! 

Espresso makinesi temizliği ve bakımı ne sıklıkla yapılır?

Hiçbir kafe sahibi, makinesinin arızalanmasından dolayı müşterilerine kahve veremediği bir senaryoyu yaşamak istemez. Bunun için bakım rutinlerinizi aksatmamanız büyük önem arz etmektedir. Bakım programınızda düzenli kontroller ve bazı parçaların yıllık olarak değiştirilmesi olmazsa olmazlardandır. Programlı olarak küçük parçaları değiştirerek, olası arıza risklerini minimum seviyeye indirebilirsiniz. Bu aynı zamanda makinenizi uzun süre yüksek performansta kullanmak için de önemlidir. 

Makinenizin arıza yapmaması için temizlik ve bakım rutininizi aksatmamaya dikkat edin. Şimdi kısa, orta ve uzun vadede epsresso makinesi temizliği ve bakımı hakkında detaylara göz atacağız.

Günlük temizlik rutini

Yöneticilerin ve baristaların iyi alışkanlıkları, günlük temizlik rutininin aksatılmamasında yazılı olmayan kuralların başında gelir. Çünkü iyi bir iş ahlakı, yazılı olan temel şeylerin dışında birçok hatanın önüne geçer. 

Gün sonunda temizlik yapmak ile gün sonunda temizlik yapmak arasında çok fark vardır. Gün sonunda yapılan temizlik bir sonraki gün için, çalışırken yapılan temizlik ise her serviste aynı lezzeti elde etmenizi sağlar. Espresso makinenenizin günlük temizliğinde dikkat etmeniz gereken bazı temel detayları sizin için listeledik. 

  1. Buhar çubuğunu her kullanımdan sonra silin. Ayrıca çubuğu kullanmadan önce ve sonra boşaltmayı ihmal etmeyin. Bu, kuru sütten kaynaklanan tıkanıklıkları ve bakteri birikimini önleyecek bir işlemdir.

  2. Her espresso demlemeden önce grup başlığını temizleyin. Kahveden gelen yağlar ve eski kahve telvesi, shot'larınıza istenmeyen tatlar ekleyebilir; bunu istemeyiz.

  3. Temizlik bezlerinizi daima temiz tutun. Hatta onları günde iki ila üç kez değiştirin. Yüksek sıcaklıkta ve deterjanla yıkanmış olduklarından ise emin olun.

Her günün sonunda makinenizi düzgün bir şekilde temizlemek, bir sonraki gün için çok önemlidir. Temizlik rutini şu eylemleri içermelidir:

  • Tam bir backflush yapın: grup başlıklarını bir makine fırçasıyla fırçalayarak kahve telvesini gevşetin ve çıkarın, ardından kahve makinesi deterjanı ve kör filtre kullanın. Su berrak çıkana kadar bu işlemi tekrarlayın. David ayrıca gelecekteki espresso'larda olası deterjan tatlarını ortadan kaldırmak için birkaç espresso shot çekmeyi de öneriyor.

  • Buhar çubuğunu temizleyin: ucunu çıkarın ve sıcak su ve deterjan karışımına oturtun. Daniel, çubuğu bu çözeltide "en az 20 dakika veya mümkünse bir gece boyunca" bırakmayı öneriyor.

  • Drenaj hortumunu temizleyin: bu, damlama tepsisi drenaj hatlarını tıkayabilecek kahve telvesi tıkanıklıklarını önlemenize yardımcı olacaktır.

  • Portafiltreleri, filtre sepetini ve damlama tepsisini temizlediğinizden emin olun.

⚠️ İpucu: Temizlikten sonra ortaya çıkabilecek farklı tatlarını ortadan kaldırmak için yıkamadan sonra birkaç espresso shot yapabilirsiniz.

Birkaç ayda bir olan temizlik rutini

Portafiltre ile grup başlığı arasındaki sızıntıları önlemek için, bir ila iki ayda bir duş perdelerini ve portafiltre sepetlerini değiştirmelisiniz.

Ayrıca su kalitenizinden de emin olun. Çünkü mineral ağırlıklı suyunuz varsa, sürpriz bir şekilde kireçlenmiş bir buhar tankıyla karşılaşabilirsiniz. Bunu önlemek için distribütörünüz veya üreticiniz ile düzenli makine kireç giderme işlemi planlamalısınız. Kafenizde iyi performans almak için makinelerinin buhar tankını minimum her altı ayda bir boşaltabilirsiniz.

⚠️ İpucu: Portafiltre sepetlerinin bakımı sızıntıların önlenmesine yardımcı olur.

Yıllık temizlik

Yılda bir kez, aşağıdaki küçük parçaları büyük bir soruna dönüşmeden önce değiştirmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Buhar ve sıcak su vanası veya contaları
  • Omuz cıvata şimleri
  • Genleşme valfi (bu, tankta sızıntıları ve sıcaklık kaybını önleyecektir)
  • Anti-emme valfi
  • Brew aktüatör rulmanı
  • Atık borusu
  • Portafiltre sepetleri (bu gerekli olmayabilir, ancak her yıl kontrol etmek için zaman ayırın)

Tüm bu öğelerin değiştirilmesi pahalı görünebilir ancak herhangi bir arızadan dolayı kafenizin kapalı kaldığı tamir/onarım sürecine kıyasla daha ucuzdur.

Temizlikte kullanılması gereken malzemeler

Barista Marketi olarak espresso makinenizin üreticisinin temizlik ürünleri için önerilerini kontrol etmenizi tavsiye ederiz.. Makineniz temizliği için yanlış ürün kullanmak hasara veya birikime yol açabilir. Önerilen tüm ürünlere ihtiyacınız olup olmadığını da dikkate almalısınız. Örneğin, kullandığınız su sert değilse kireç çözme ürünlerine ihtiyacınız olmayabilir. Özetle makinenize ve temizlik ihtiyaçlarına hakim olmalısınız.

Bazı insanlar çevre dostu bir şekilde temizlemek için sirke ve su kullanır, ancak bunu denemeden önce espressonuzda herhangi bir sirke notası olmaması için iyice duruladığınızdan emin almalısınız. Herhangi bir temizlik ürünüyle iyice durulamak ve müşterilerinize bozulmuş bir içecek servis etmekten kaçınmak önemlidir.

Personelleriniz için bakım ve günlük temizlik görevleri için zaman ayırmayı unutmayın. Planlama her şeydir! Aylık ve yıllık kontrollerinizin ne zaman yapılması gerektiğini takviminize not alın. Bu sayede olası ihmallerin önüne geçmiş olursunuz.

Espresso makinesi bakımı, bir anda cebinizden belirli miktarda para çıkacağı için bu işin cazip olmayan tarafı olabilir, ancak kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Müşteri sadakati oluşturmak istiyorsanız lezzetli espressolar sunmalı ve bunun için makinenizi iyi bakmalısınız.

Bloga dön