Mahlkönig'in Yeni X54 Ev Öğütücüsü: Sprudge İncelemesi

Mahlkönig'in Yeni X54 Ev Öğütücüsü: Sprudge İncelemesi

Adını 54 mm çelik yassı çapaklarından alan X54, 1.050 RPM motor ve 500 g kapasiteli hazne ile espressodan French press'e kadar değişen 35 kademesiz öğütme ayarı sunan bir elektrikli kahve değirmenidir.

Genel tasarım olarak baktığımızda üretici şirketin PEAK modelinin küçültülmüş bir versiyonunu anımsattığını görüyoruz. Ev kullanımı için üretilen bu değirmen, az hacimli ticari ortamlarda da espresso ve filtre kahve öğütümlerinde de kullanılabilir olsa da, ticari yatırım için bu değirmeni tavsiye etmiyoruz. 

Çalışırken bir fısıltı kadar sessiz performans ortaya koyar. Üretici firma tarafından paylaşılan bilgi, öğütücünün 70dB'nin altında çalıştığını yönünde. X54, neredeyse tüm ayar yelpazesinde tutarlı bir öğütme sunsa da büyük öğütmelerde bazen aynı performansı vermeyebiliyor. Eğer ağırlıklı olarak Chemex gibi kalın partiküllü öğütmeler yapıyorsanız farklı modellere de göz atmanızı öneririz. 

Özellikler

Bu çok yönlü öğütücü hakkında çok fazla iyi yorum gördük. Her şeyden önce, tasarım olarak değerlendirdiğimizde tezgahta iyi görünüyor. Malzeme yapısına baktığımızda tepeden tırnağa sağlam bir yapısı var. Düğmeyi çevirerek öğütme ayarlarını rahatça yapabilir, çapakları hareket ettiren mekanizmayı hissedebilirsiniz.

X54'ü test ederken en beğenilen kısımlardan biri ise öğütme deneyiminin oldukça sezgisel olduğuydu. Peki bu ne anlama geliyor? Elektronik değirmenlerde kullanım kılavuzu başlangıçta en yakın arkadaşımız olur ve alışmak biraz uzun sürebilir. Fakat X54'te durum biraz daha farklı.

Eğer çok yeni bir ev baristası değilseniz, X54 ile kullanım kılavuzunu açmak zorunda kalmadan, tüm işlevleri kolayca çözebilirsiniz. Manuel ve zamanlı öğütme arasında geçiş yapmak, zamanlayıcıyı programlamak ve hatta pour over ve espresso  arasında geçiş yapmak çok kolay! 

X54 öğütücü, kesinlikle parlak bir performans sunuyor. Hem espresso hem de daha ince öğütülmüş kahveler, tek servislik V60 veya AeroPress gibi demlemelerde olağanüstü sonuçlar sağlıyor. Diğer öğütücülerde espresso çekerken, çekilen kahvede topaklanmalarla karşılaşmak sıkça yaşanabilen bir durum. Ancak X54 bu konuda üstün bir deneyim sunuyor.

Eksiler

  • Ev kullanımı için büyük kalabilir
  • Chemex gibi büyük partiküllü öğütmelerde tek porsiyonluk öğütmeler beklenen performansı vermeyebiliyor

Sonuç

Genel olarak Mahlkönig X54, ev tezgahına çok fazla ticari güç getiren çok iyi, oldukça çekici bir öğütücüdür. Birkaç küçük değişiklikle daha iyi hale getirilebilir. Hazne ev kullanımı için çok büyük gözükebilir. Belki biraz daha küçük bir üst hazne olsaydı daha iyi olabilirdi.

Sonuç olarak baktığımızda evde kullanacağınız değirmenin çok yönlü bir ev öğütücü olma vaadini yerine getirmesi, onu nasıl kullanmayı planladığınıza bağlıdır. Temel ihtiyaçlarınız espresso ve küçük ila orta boy kahveler ise, X54, aldığınız her şey için oldukça makul bir fiyat noktasında kolay bir seçimdir. Ancak birincil odak noktanız büyük ole Chemex'lerse, piyasada ihtiyaçlarınıza daha uygun başka öğütücüler olabilir.

Bloga dön